با نگاهی به آیات قرآن کریم می توان دریافت که اشتغال فی نفسه برای زنان ممنوع نگردیده است. بسیاری از اطلاقات و دلالت های قرآن کریم نشان می دهد که زنان می توانند در فعالیت های اقتصادی جامعه مشارکت داشته و با حفظ حدود اسلامی به کسب و کار بپردازند.
«مردان را از آنچه به اختیار کسب کرده اند بهره ای است و برای زنان نیز از آنچه کسب می کنند بهره ای است.» - نساء/32
آیات دیگری چون «وابتغوا من فضل االله؛ از فضل خدا جویا شوید» - (سوره جمعه/10) و «هو انشأکم من الارض؛ و او شما را از زمین پدید آورد و براي آباد کردن آن برگماشت» - (سوره هود/61) همه مردان و زنان را؛ به کار و آبادانی زمین تشویق میکند. افزون بر این، در قرآن کریم از دختران حضرت شعیب(علیه السلام)، یاد شده است.
بنابر این بسیاری از خطاب های قرآنی و روایی که در مقام بیان فضیلت کار و کوشش و توصیه به انجام آن هستند، اختصاص به مردان ندارند. (سوره هود/61 - سوره جمعه/10. کلینی 1363، ج10، ص88)
همچنین با نگاهی به سیره پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم این نکته آشکار می گردد که زنان بسیاری در زمان ایشان بودند که به کار و فعالیت اقتصادی می پرداختند و کار ایشان نیز مورد قبول پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم قرار می گرفته است.
بر حسب روایات نیز زنان مسلمان در زمان پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) شده که به چوپانی اشتغال داشته اند و امامان(علیهما السلام) براي داشتن درآمد در مشاغل گوناگون همچون تجارت، صنایع دستی، ریسندگی و بافندگی، آرایشگري، خدمات خانگی، اجاره املاك، تولید مواد خوشبوکننده، چوپانی، خیاطی و مانند آنها مشغول بوده اند و نهی نشده اند، به جز پیشه هاي فسادانگیزي مانند روسپیگري و آوازخوانی در مجالس گناه. (مجلسی، بحار الانوار، ج16 - حر عاملی، وسایل الشیعه، ج12)
در نتیجه؛ در روایات ائمه اطهار علیهما السلام ما به روایتی بر نمی خوریم که اشتغال زن را به طور کلی حرام کرده باشد؛ بلکه روایات بیشتر درباره نحوه حضور زن در اجتماع و کار و فعالیت او سخن گفته اند.
همچنین دو زن نمونه صدر اسلام، یعنی حضرت زهراء سلام الله علیها و مادر گرامی وی حضرت خدیجه علیها سلام فعالیت و مدیریت اقتصادی داشتند و هیچ نشانی در تاریخ نداریم که حتی پس از شوهر کردن، فعالیت اقتصادی را کنار گذاشته باشند. (رضایی، 1386، ص113-108)
منابع:
1. کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، تهران، دارالکتب الاسلامیه، 1362
2. رضایی، مجید، «مقاله اصول حاکم بر کار اقتصادی زنان از دیدگاه اسلام»، فصلنامه علمی - پژوهشی اقتصاد اسلامی، ش 25، 1386
3. محمد تقی مجلسی، بحارالانوار، بیروت، موسسه الوفاء، ق1404، ج16، ص9
4. شیخ حر عاملی، وسایل الشیعه، ج 12، ص 65-62
فرم در حال بارگذاری ...
آخرین نظرات